بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، این کتاب که تازهترین پژوهش تاریخی اردشیر صالحپور، عضو هیئتمدیره کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم) است، سرنوشت و سرگذشت این قلعه تاریخی را بازگو میکند.
قلعهتل قلعهای تاریخی مربوط به اواخر دوره زندیه و قاجاریه است که تا دوره پهلوی دوم نیز مسکونی و قابل استفاده بود و چندی پیش به ویرانی و فراموشی سپرده شده است.
این قلعه که بر بلندای تل و تپهای در وسط دشت قلعهتل حدفاصل شهرهای ایذه و باغملک در استان خوزستان بر تپه عیلامی بنا شده از نظر باستانشناختی و ادوار عیلامی نیز حائز اهمیت است.
در این کتاب خاطرات و مخاطرات یک قلعه تاریخی توسط نویسنده و به زبان خود قلعه و خشتخشت آن بیان شده است.
این قلعه در تمامی حوادث و شرح مصائب و درگیریهای دولت قاجار و بختیاریها حضور داشته و پایگاه اقتدار محمدتقیخان چالنگ بختیاری بوده است.
یکی از نکات مهم این کتاب استفاده از خاطرات سر هنری لایارد انگلیسی است که به فاصله سالهای 1841 ـ 1840 در این قلعه حضور داشته و همپا با محمدتقیخان و خانواده او در جنگ بین دولتیها و بختیاریها مشارکت داشته و ماجراجویانه این سیر حوادث مخاطرهانگیز را دنبال و گزارش کرده است. تصویر روی جلد کتاب، تصویری از نقاشی او از این قلعه تاریخی است.
کتاب قلعه تل در یکصد و پنجاه صفحه در قطع خشتی و کاغذ گراف در سههزار نسخه منتشر شده که به نشانهای کمیته ملی موزههای ایران و پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری مزین است.
صالحپور پیش از این کتاب «تفنگ نه دال»، شرح حوادث تفنگی دویست ساله اهدایی عثمانی به ایران که در آن همه چیز از زبان خود تفنگ روایت می شود را به رشته تحریر درآورده است.
کتاب دیگر نامبرده «فتح طهران» است که از زبان آبها روایت میشود. مبنای این کتاب تاریخ وقایع و حوادث مشروطهخواهی در ایران است که براساس تابلویی به همین نام در کاخ صاحبقرانیه نقل شود.
انتهای پیام/